tirsdag 8. september 2009

En spennende dag!

Marocco!

I dag startet vi dagen fra skolen klokken åtte, vi var åtte stykker til sammen, pluss David. Han kjørte oss til Tarifa, en tur som tar 1t 30min ca. Jeg sov mesteparten av turen så husker ikke så mye fra den. Men da vi kom frem parkerte vi bilen og gikk til stedet som solgte bilettene, her fikk vi også visumpapirer som måtte fylles ut. Så vi gikk bort på en kafè og satt og fylte de ut.

Selv om dette var i Spania også merket man ganske stor forkjell, her var det mere ett hippi/rock sted virket det som. Alle var kledd i mere baggy klær, med piercringer og dreads. Men veldig hyggelige! Da vi kom frem, med bilen altså var klokken ca halv ti, å båten gikk ikke før elve.

Da klokken nermet seg elve begynte vi og bevege oss mot båten, ombordstigingen gikk gansje greit, men vi måtte igjennom en del kontroller. Det som er litt rart er at man måtte passe seg for politiet, ga du passet til dem, tok de det istedet for å hjelpe deg. Båten tokk en liten halvtime og været var fint.
Da vi kom frem i Marocco var det bare å komme seg av båten og gå på. De hadde sagt det var ille, men ikke så ille. Fra det steget vi tokk ut av båten og de nermeste 30 min hadde vi noen med oss, som klegger, de skulle prøve å selge oss en omvisning, hvor de gaidet oss. Men David hadde jo alledere fikset det inne i byen, en venn han har hatt i mange år! Så det var bare å gå på. Litt trist å tenke på for vi syns jo de var uhøflige og ekle, men de stakkars prøvde jo bare å få litt penger til å fø familien med.
Da vi omsider møtte vennen til David, startet turen på ordentlig. Han gaidet oss gjennom den gamle delen av byen og viste oss hvor folk bodde, jobbet, laget brød, små handleboder, matbodene etc! Var så spennende. Fikk holde slange og se på noen av de gamle mennene fra fjellene som kom ned hver dag, for å tjene penger på dette, holde ett show.
Møtte også en liten jente da vi stoppet opp, å hun sa: «bom-bom», men jeg visste ikke hva det betydde, men det var penger hun spurte etter da. Det værste var at hadde du gitt henne de hadde sikkert foreldrene tatt de og hun hadde ikke fått noe glede av de. Inn der kom vi og trengte oss på, tittet inn i husene deres, tok bilder og bar dyre bagger, mens de hadde ingen ting. Det var en tanke som slo meg, følte meg skikkelig fæl og egoistisk!

Vi gikk gjennom parker hvor folk lå ved gravene til personer de brydde seg om, så små barn leke rund i gatene uten ting, bare i møkk, uenigheter og tøffe hverdager. I det øyeblikket får det deg til å tenke på hva man har, men samtidig trur jeg man vil glemme det veldig fort igjenn... desverre! Vi glemmer de andre på den siden, å tenker kun på oss selv, vårt beste og syter om en ting ikke er som det skal. Vi har det altfor godt.
Etter å ha tittet tok gaiden oss med til ett spisested, det skulle visst være ganske dyrt. Han gikk selv bort, for det første fordi det var ramadan og fordi han kan ikke bli sett sammen med oss. Dersom han blir tatt for jobben må han betale til politiet, selv om de egentlig ikke har noe rett til å gjøre det. Jeg bestilte te, som er en av de vanligste drikkene der, som de er gode på da... å det er den beste teen jeg har smakt, helt utrolig! Ganke søt, men god og fyldig! Du fikk den i en liten kanne og den var fylt med mintblader. Vi bestilte også ett brød som blir solgt over hele Marocco, utrolig godt. Man kunne få med honning eller med ost, jeg tokk honning. Men var så søtt så klarte ikke en hel en. Men måtte bare prøve!

Etterpå gikk vi videre å fikset en taxi, her var det ikke 5 i en taxi, men så mange man fikk plass til, vi var 6, en mere enn vanlig. Bilene hang så vidt sammen og belte, det var ikke for å brukes! Litt skummelt. De kjørte oss ut av byen så vi fikk se hvor de rike bodde, den «fine» siden. Fikk se kongens slott etc, å her satt det vakter og passet på selv om ikke kongen var der, eller han ene lå faktisk og sov med geværet i hånden! Hehe. Gaiden vår sa, at hadde kongen sett han ville han bli skutt, om det var spøk eller ikke veit jeg ikke.
Midt på turen stoppet vi så vi fikk tatt bilder, utrolig fint, så kjørte vi til en annen topp og tokk bilder, hadde det ikke vært for tåken som var denne dagen skulle vi kunne sett Spania. Men det vi så nå var atlanterhavet, utrolig vakkert! Kom en liten gutt med to esler også, som vi kunne ta bilde av, når folk gjør sånt så skal man helst betale litt, så han fikk noen kroner da. Stakkars...
Vi satte oss inn i bilen og ble kjørt videre, neste stopp var for å se kameler! De hadde babyer også, så store og fine, men litt skummle! Vi fikk sitte på de og så tokk de oss med en runde, slik at vi fikk «ri» på de. Det var utrolig skummelt der og da, men man klarte og slappe av litt etter litt. Men de gikk så rart, å så var jeg så redd for at den skulle begynne å «løpe» eller sette seg ned, for syns det var skummelt nokk da den reiste seg. Var så uvandt, den reiser seg med rompa først, så forbena.

Videre gikk turen til en grotte, hvor man gikk ned i fjellet der folk jobbet, for å kjøpe suvernier eller ta fine bilder. For inneste inne i grotten var det et «hull» ut så man kunne se havet igjennom, utrolig fint. Prøvde å ta noen bilder men er ikke så enkelt grunnet at det er så mørkt, men var en fin opplevelse.
Videre tok gaiden oss med rundt på fjellet og lot oss ta bilder og se på de beboende ved stedet, de fisket, dykket og badet. Så veldig koslig ut, å havet var helt klart blått. Nå hadde taxi sjåføren begynt å få litt dårlig tid så han var ikke serlig blid på hjemveien, de diskuterte i ett sted, så kjøreturen ble en opplevelse av det marocanske tempramanget, å det var jo ramadan så det gjorde vel ikke saken bedre. De sa det at folk var litt mere bittre og ugreie nå om dagen grunnet ramadanen, fordi de spiser jo ikke. Sjåføren var til tider mere opptatt av å krangle enn å kjøre så vi sa ifra, men dette var da ingen ting, han var en så god sjåfør og så lo de. Er glad vi kom vel frem jeg!
Da vi kom frem takket gaiden for seg og vi dro videre med David, inn til «handlegatene», lettere sagt boder. Her måtte man passe på fordi det var veldig mye tyverier, mange av de som solgte ting her var kommet ned fra fjellene for å tjene penger, så fattigdommen er ganske stor, men alle av oss var heldige og fikk ikke noe uheldige opplevelser med dette. Det var klær og sko i alle retninger, men for det meste bare manneklær og så stoff. Her syr nemmelig mannfolkene «draktene» til damene. Siden de kan jo ikke gå i vanlige klær.

Tiden begynte og renne ut så vi gikk mot fergen, å havnet i kø, en lang kø! Det er greit, men det som er irriterende er alle de som sniker, som bare går rett forbi og helt til innsjekkingen. Ingen som sier noe. En mann stakkar prøvde og tjene noen penger ved å bære bagasjen til familier og eldre damer for å tjene noen penger, men så kom politiet å tok han. Greit det er ikke lovlig, men han gjorde ikke noe «farlig» de tok han i håndjern og dyttet han inn i bilen, forann alle sammen, til og med barn stod de å slo han! Alle kunne se det, det kom som ett sjokk for meg! I Norge går man til politiet om man er redd for noe eller beskymret, det gjør man ikke her. Her er politiet de du skal passe deg for i mange tilfeller! Da vi endelig kom oss på båten fant vi oss ett sted og sitte og alt så ut til å bli en fin båttur hjem, helt til vi var halvveis, da kom det ett lite «uvær» , men det holdt for mange. Folk begynte og spy og alle fikk utdelt spyposer, just in case. En liten stund trudde jeg det skulle gå galt med meg også, aldri vært båtsyk, men da kjente jeg det! Heldigvis gikk det fort over.
Da vi nærmet oss land var det første mann til utgangen, vi hadde fått beskjed av David, at når porten gikk ned skulle du bare løpe til innsjekkingen, bokstaveldig talt, så man ikke ble stående i kø og ble sjekket av blant annet politiet, for da kunne du stå der i en time eller to. Jeg var første mann av alle, var artig!

Da vi kom til Tarifa blåste det gasnke kraftig, men var bare å hoppe i bilen å kjøre hjem, nå var man sliten! Ikke bare fysisk, men også av alle intrykkene man hadde fått, de satte spor. Er utrolig glad for at jeg er fra Norge, om man kan si det sånn. Her er det i alle fall for det meste trygt, fint og rent! Man har en jobb, lege, hus og trygget i de fleste tilfeller. Denne turen fikk meg til å tenke litt... De som får sjansen, ta den! Det er hvert hver eneste krone og øyenblikk.
Kommer flere bilder i morgen, må lalle natta nå! <3

1 kommentar:

  1. Det her var utrolig fint å lese Stine Margrete,Men jeg trur jeg må lese det en gang tilseinere for å få med meg alt.Kjempebra gid Klemz

    SvarSlett