onsdag 16. september 2009

På besøk hos bodegaen Fernando de Catilla.
Sherries and Brandies since 1837.

Stedet ligger litt gjemt, i trange gater i byen Jerez. Vi ble tatt imot at to hyggelige menn fra Norge. Han ene ble så glad for å få noen på besøk fra hjembyen sin Tr.heim, men han fikk desverre ikke benyttet anledningen til å snakke trøndersk siden vi hadde noen engelske med i gruppen. Men dette tok han med ett smil!
Vi startet først med brandyen, siden det ikke produseres så mye av denne type druen i nerområdet får de første delen ferdig gjort, de får druebrennvinen ferdig gjæret. Utrolig sterk, å egener seg ikke til å drikke. Den skal ligge på fat i 1 år før den begynnes og jobbe med, etter den har stått i ett år blir den flyttet over til en stor tank hvor neste prosess skjer før den havner på sitt andre nivå i prosessen, det er da ett nytt år med lagring. Hele tiden blir det rotert på vesken slik at resultatet skal bli likest mulig. De har ett eget system for dette. Jeg skal prøve å forklare:

Det vi ser her er eikefat ifra Usa, som de lagrer brandien på. Grunnen til at de ligger oppå hverandre er fordi det hele tiden blir rotert på veskeinnholdet. Når de skal tappe de første flaskene starter de alltid nederst og tar 25% av vesken til flaskene, så tar de 25% fra fatene over ned i den de akkurat har tatt ifra. Deretter må man ta fra den øverste og fylle på 25% til rekke nr to og slik fortsetter det. Ved at de bruker denne metoden får de ett veldig gjevnt resultat. Fatene har tidligere vært brukt til produksjon av sherry fra ett annet land. Dette gjør at både farge og smak får ett ekstra lite preg på seg. Fargen og styrken på brandien varierer etter hvor lenge den har ligget. Dersom den er i første runde av produksjonen er den helt lys og veldig sterk, ettersom den ligger vil den ta mere farge ifra fatene og alkoholen vil fordufte litt etter litt.

Bradiene kan ligge fra 1,5 år til 15, avhengig av ønsket man har.

Dersom ønsket er sherry brandie, tilsetter man en ekstra mengde med druebrennvinen., for å få ett sterkere alkoholinnhold. Grunnen til dette er fordi en sherry brandie er en sterkere vintype enn vinen som blir brukt i brandien.

For mere informasjon:

http://www.fernandodecastilla.com/













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar